10 Soruda Ameliyatsız Estetik
1 – Bu tip uygulamalara neden ihtiyaç duyulur?
Özellikle 20’li yaşların sonu, 30’lu yaşların başlangıcında yüzde eskiye göre görsel farklılıklar oluşmaya başlar. Genetik özelliklerin belirginleşmesi ile birlikte yaşa bağlı hormonal değişiklikler, doğum, sigara-alkol kullanımı, kilo alıp verme, güneş-solaryum etkisiyle oluşan cildin eski sıkılığını kaybetmesi ile başlayan yer çekiminin ağır basmaya başladığı süreç… Ve arayış başlar.
2 -Değerlendirme nasıl yapılmalı?
Cilt temiz, saçlar toplu aydınlık bir ortamda ayna karşısında, ön cepheden başlayarak, hafifçe başı öne eğerek-geriye yatırarak, hafifçe sağ ve sola dönerek farklı açılardan görecek şekilde yapılabilir.
Öncelikle ön cephede mimik kontrolü yapılmalı. Kaşları çatmak ile kaş arasında dikey çizgiler oluşabilir, kaşları yukarı kaldırmak ile alında yatay çizgiler oluşabilir, gözleri kısmak ile göz kenarlarında kaz ayakları oluşabilir. Mimik olarak başlayan bu hareketler önlem alınmaz ise ciltte kalıcı çizgilenmelere yol açar. Cilt cam gibidir. Çatlar ise tedavisi nerede ise imkansız gibi. Doğrusu ciltte kalıcı çizgilenme-çatlaklar oluşmadan önlem almak…
Başı ayna karşısında öne, geriye eğerek ve sağa, sola çevirerek yüzdeki gölgelenmeleri, bombelerde oluşan veya kesintiye uğrayan hatları, göz altı çökmelerini, yanaktaki gevşeme ve sarkma eğilimini, göz kapağı sarkma ve gevşekliklerini, burun kenarından aşağı inen çizgilenmeleri, burun şekil bozukluklarını, yanaklardaki gevşeme ve sarkma eğilimini dudak kenarlarının aşağı dönme eğilimini, dudaklar ve çene yapısı hakkında fikir sahibi olunabilir.
3 -Belirlenen soruna yönelik çözüm arayışı
Dert edilen veya sorun yaratabileceği düşünülen durum tesbit edildikten sonra çözüm arayışı başlar. Genel eğilim 30’lu, 40’lı hatta 50’li yaşların başlangıcı da dahil ameliyatsız çözüm seçenekleri tercih ediliyor.
4 – Çözüm seçenekleri
Ameliyatsız uygulamalar da bazen bir sorunun tek-ideal bir çözümü olabildiği gibi bazen de farklı yöntemleri bir arada kullanarak daha iyi sonuçlar elde edilebilir. Bu sebeple mutlaka daha önce benzer işlemleri yaptırmış olanları iyi incelemek bununla da yetinmeyip farklı hekim görüşleri alarak, kullanılacak ürünleri sorgulayarak iyi düşündükten sonra karar vermeliler.
5 – Uygulama
Uygulamalar büyük çoğunlukla özel lokal anestezik kremler ile gerçekleştirildiği gibi nadiren iğneli lokal anestezi de uygulanabilir. İşlem süresi genel olarak bakıldığında 15-60 dakika arasında değişir.
6 – Uygulama Sonrası
Uygulamaların büyük çoğunluğun da günlük yaşantıya hemen dönülebilir. Özellikle botoks, dolgu, mezoterapi, prp. lazer, kök hücre, fibrocell bu uygulamalar arasında yer alır. Bunların pek azında iğne giriş yerlerinde mercimek tanesi kadar geçici morluk oluşabilir. Kapatıcı krem ile kapatarak günlük yaşantıya devam edilir. Kısaca nekahat süresine ihtiyaç duyulmaz.
Dudak dolgularında ertesi gün hafif bir ödem olabilir, geçicidir. Thread lift veya iple germe uygulamalarında yüz de 2-3 gün ödem ve hafif morluk olabilir, geçicidir.
Ameliyatsız üst göz kapağı estetiği uygulamasında 3-4 gün gittikçe azalan ödem ve ince kabuklanma olabilir. 5 gün içinde normalleşir.
Bazı lazer uygulamalarında 1-2 günlük kızarıklık olabilir, kendiliğinden geçer.
7 – Neden ameliyatsız estetik?
Ameliyatsız estetik tercih sebeplerinin başında ameliyat korkusu, anestezi riskleri, cerrahinin olası erken veya geç komplikasyonları, işlemin geri dönüşümsüz olması, daha fark edilir, daha radikal değişiklik olma ihtimali, sonrası iyileşme süresi, maliyetinin daha yüksek oluşu geliyor.
8 – Ameliyatsız estetikte komplikasyon riski?
Çok düşük de olsa risk var. Genelde bu risk kullanılan ürün içeriği ve kalitesi ile ilgili olabileceği gibi uygulayıcı kaynaklı da olabilmekte. Ne olursa olsun çok büyük bölümü geri dönüşümlü.
Komplikasyon riskini minimize etmek-kaldırmak için, uygulayıcının doktor olmasına dikkat etmeli ve kesinlikle ürün bilgisini sorgulamalısınız.
9 – Ameliyatsız estetikte uygulanın kalıcılık süresi?
İşleme göre değişmekle birlikte yaklaşık 6 aydan 2-3 yıla kadar uzayabilen etkinlik söz konusu.
10 – Maliyet?
Önemli bir etken… Uygulanan ürünün kalitesi, kalıcılık süresi veya vücuttan atılım süreci sahip olduğu uluslararsı normlar belirleyici. Uygulanan ortamın uygunluğu ve uygulayıcının tecrübesi de diğer etkenler.