Epilasyon
Epilasyon, vücutta istenmeyen kılların lazer ışık enerjisi ile kalıcı olarak yok edilmesi işlemidir.
Epilasyon Uygulaması Güvenli mi?
Lazer cihazları tıpta özellikle göz, kulak-burun-boğaz, üroloji ve cerrahide 1980 lerden beri güvenle kullanılmaktadır. 1990 dan sonra hızla gelişen lazer teknolojisi ile kullanım alanı da genişlemiştir.
Lazer cihazlarının etkinlik ve kullanım alanları FDA tarafından onaylıdır. Lazer ışığı radyasyon içermez. Lazer ışığı ile kanser oluşum riski hakkında bir veri yoktur. Tedavi sırasında koruyucu gözlük kullanımı, lazer ışınının zararlı etkilerinden korunmak için yeterlidir.
Lazer Epilasyon Cihazları ile Epilasyon Nasıl Yapılır?
Temel prensip uygulanan lazer enerjisi ile kıl ve kıla rengini veren melanin pigmenti arasındaki etkileşimdir. Uygulanan lazer ışığı cilde zarar vermeden kıl ve kıl köküne ulaşarak melanin tarafından absorbe edilir. Absorbe edilen lazer ışığı, ısı enerjisine dönüşerek kıl kökünü tahrip eder ve kıl dökülür.
Merak Ettikleriniz
Epilasyonda Kullanılan Lazer Tipleri?
IPL, Alexandrite, Nd YAG ve Diod epilasyonda kullanılan cihazlardır. Cihazlar kullandıkları ışık enerjisinin dalga boyu ile birbirinden ayrılır:
İntense Pulse Light(IPL):
500-950 nm dalga boyunda geniş bir aralıkta yoğun beyaz ışık enerjisi olan sistemlerdir, lazer sistemi değildir. Epilasyon ve cilt gençleştirme amacıyla kullanılmaktadır. IPL cihazları ile yapılan epilasyon işlemine foto epilasyon denir.
Foto Epilasyon ve Lazer Epilasyon uygulamaları kullanılan cihazlar ve uygulama yöntemi açısından farklıdır. Ancak uygulama sırasında kıl follikülünün etkilenmesi, seans sayısı, seans aralıkları açısından fark yoktur.
Alexandrite Lazer:
755 nm dalga boyu ışık enerjisi olan “Lazer Epilasyonda” FDA onayı olan sistemlerdir. Bu dalga boyu kıl köküne etkili dalga boyudur. Dünyada lazer epilasyonda ilk ve en çok tercih edilen lazer sistemidir. Uygulamalarda hava soğutma sistemi ile birlikte kullanılmaktadır.
Nd YAG Lazer:
1064 nm dalga boyu ışık enerjisi olan “İnce damar ve varis tedavisinde” FDA onayı olan sistemlerdir. Epilasyon için de kullanılmaktadır. Cildin derin tabakasına etkisi sayesinde cilt gençleştirme tedavilerinde de kullanılır.
Diod Lazer:
810 nm dalga boyunda ışık enerjisi olan “Lazer Epilasyon”uygulamalarında FDA onayı olan sistemlerdir. Kontakt soğutma sistemleri ile birlikte kullanılmaktadır.
Epilasyon Seans Sayısı ve Süresi?
Lazer epilasyon, uygulama bölgesi ve kıl yapısına bağlı olarak 6-8 seans sürer. Sayı vücut bölgeleri için 8, yüz için 15 seansa kadar uzayabilir. Seans aralıkları vücut bölgeleri için 4-8 hafta, yüz bölgesi için 4-6 haftadır.
Seans süresi, uygulanan bölgenin büyüklüğüne ve lazerin hızına bağlıdır. Kullanılan lazer sistemleri genelde hızlıdır. Koltuk altı lazer epilasyon uygulaması birkaç dakika sürerken, tüm bacak uygulaması 30-40 dakika sürebilir.
Epilasyon Başarı Oranı Nedir?
Lazer epilasyon, kılların anajen faz-büyüme devresinde etkilidir. Genelde bir bölgedeki kılların ancak %10-20’si anajen fazdadır. Her lazer uygulamasında %10-20 lik bölüm hedeflenmektedir. Bu sebeple lazer seans sayısı 4-8 arası değişkenlik göstermektedir. Seanslar ile uygulama bölgesindeki kılların yaklaşık %85-95 oranında yok edilmesi sağlanmaktadir.
Epilasyon Kalıcı mıdır?
Lazer epilasyon sonrası kılların azaldığı ve yok olduğu bölgelerdeki kılların yeniden çıkması ve uzaması söz konusu değildir. Kişinin yaşam sürecinde lazer epilasyon uygulaması sonrası vücut hormonal dengesini ilgilendiren herhangi bir hastalık durumunda, bozulan hormonal dengesine bağlı olarak kılların yeniden artabileceğini de unutmamak gerekir.
Epilasyon Ağrılı mı?
Lazer epilasyon uygulamalarında hassas kişiler ve hassas bölge uygulamalarında cilde lastik çarpması gibi hafif bir ağrı hissi olabilir. Lazer epilasyon sitemlerinde hava veya kontakt soğutma sistemleri mevcuttur. Soğutma sistemleri ile uygulamalarda ağrı hissi ortadan kalkar, yan etki oluşma riski azaltılmış olur.
Genelde gerekli olmamakla birlikte ağrıya hassas kişiler ve hassas bölge uygulamalarında anestezi sağlayan kremler önerilir.
Epilasyonun Yan Etkileri?
Lazer epilasyon sonrası uygulama bölgesinde hafif kızarıklıkla birlikte yanma hissi görülebilir. Bu belirtiler 1-2 saatte kaybolur.
Erkeklerde Epilasyon Uygulaması
Erkeklerde istenmeyen kıllar; sırt, omuzlar, göğüs, kollar, el üstü, yüzün bazı bölgelerinde yoğunluktadır. Erkekler ile kadınların kıl yapıları, hormon profilleri farklıdır. Erkeklerde kıl yapısının kalın ve koyu renkli olması lazer uygulamasının daha etkin olmasını sağlamaktadır. Erkeklerde lazer epilasyon sonrasında uygulama bölgesinde kıl yoğunluğunda %90 lara varan azalmalar görülebilmektedir.
Epilasyon Kimlere Uygulanmaz?
Lazer epilasyon, hamilelere, ağır kalp ve kontrolü güç şeker hastalarına ,kontrolü güç yüksek tansiyon hastalarına, epilepsi hastalarına, uygulama bölgesinde deri hastalığı olanlara uygulanmaz. Bunlar dışında; 12 yaş üstünde herkese uygulanabilir.
Epilasyon Öncesi Neler Yapılmalı?
- Lazer uygulama bölgesine son 20 gün ağda, cımbız, epilatör uygulanmamalı.
- Seanstan 3 gün önce epilasyon bölgesine jilet uygulanmalı (yüz bölgesinde makas kullanılabilir). Seans sırasında kılların cilt yüzeyinde 1 mm uzunlukta olması yeterlidir.
- Uygulama bölgesindeki kıllara, sarartma gibi kıl rengini azaltacak işlemler yapılmamalı.
- Uygulama bölgesi cilt rengi, kişinin normal cilt renginden daha bronz-koyu olmamalı. Bronzlaşmış ciltlerde, cildin normal rengine dönmesi beklenir.
- Uygulama bölgesine son 15 gün içinde peeling gibi (kimyasal, mekanik) cilt bütünlüğünü bozacak işlemler yapılmamış olmalı. Seans sırasında uygulama bölgesinde makyaj ürünü bulunmamalı.
- Uygulama bölgesine kozmetik amaçla başka lazer uygulaması, botox, dolgu, mezoterapi uygulaması yapılmışsa mutlaka bilgi verilmeli.
- Işığa hassasiyet oluşturan ilaç (Roaccutane, R.acid vb) kullananlara uygulama yapılmaz.
Epilasyon Sonrası Neler Yapılmalı?
Lazer epilasyon uygulaması sonrası kişi günlük hayatına döner. Uygulama sonrası önerilen bir nemlendirici krem kullanılmalı. Uygulama bölgesinde hafif kızarıklık, yanma hissi oluşabilir. Belirtiler 1-2 saatte kaybolur. Bazı cilt rengi koyu kişilerde uygulama bölgesinde hafif kabarıklık, kabuklanmalar görülebilir. Bu belirtiler tedavi gerektirmeden 3-4 gün içinde kaybolur.
- Uygulama bölgesine kapatıcı makyaj ürünleri (fondoten, pudra) 1 gün kullanılmamalı.
- Uygulamadan sonra ılık banyo yapılabilir.
- Uygulama bölgesindeki kıllar 3-10 gün içerisinde uzayarak dökülür.