Çinko
Eser elementlerden olan çinko, yüze yakın enzimin faaliyetini uyarır. Vücudun sağlıklı çalışması için gereklidir.
Eksikliği olanlar hastalığa daha duyarlı olabilir, bu da ideal olarak vücut hücrelerinde yeterli miktarda Çinko bulunması gerektiği anlamına gelir. Bu amaçla, vücudun doğal savunma yeteneğini geliştirmek, önceden var olan eksiklikleri tamamlamak için takviye olarak verilecek Çinko’nun intravenöz uygulaması önerilir. Çinko, vücuda bir dizi fayda sağlar. Bağışıklık sistemini destekler, zararlı patojenlerin istilasını önler ve uygun hücre bölünmesi için gereklidir.
Çinko seviyesindeki düşüklük farklı semptomlara neden olabilir. Çinko, enfeksiyonları azaltma ve belirli uyaranlara verilen reaksiyonların şiddetini azaltma yeteneğine sahiptir. Ayrıca enerji ve zihin berraklığını artırabilir ve cildin yapısını ve bütünlüğünü desteklemede rol oynar. Sağlıklı dokularda yaşa bağlı değişiklikleri düzenlemenin yanı sıra duyu ve kemik sağlığını korumak için intravenöz çinko takviyesi de önerilir. Çinko, vücudun yabancı istilacılara karşı kendini savunma yeteneğini geliştirir. Sonuç olarak, IV çinko uygulaması sonrası enerji seviyelerinde iyileşme gözlemlenebilir. Düzenli Çinko takviyesi cilt, saç ve tırnakları güçlendirebilir, bakteri üremesini ve iltihabı azaltırken iyileşmeyi hızlandırır. Bu özellikler Çinko’yu diğer endişelerin yanı sıra çatlakların yönetiminde faydalı kılar.
Çinko Nedir ve Faydaları Nelerdir?
Çinko, sayısız faydası olan bir element. Vücudun hormon üretimi, bağışıklık, sindirim, büyüme ve hücre onarımı gibi düzenli ve temel günlük işlevleri sürdürmek için çinkoya ihtiyacı vardır.
Çinko ayrıca anti-inflamatuar özelliklere sahiptir ve kanser ve kalp hastalığı gibi hastalıklar için çeşitli terapötik faydalar sağlar. Antibakteriyel ve bağışıklık destek özelliklerine sahiptir. Özellikle akne ile mücadele de cilde katkısı tartışılmaz. Çinko vücudun tüm dokularında bulunur ve uygun hücre bölünmesi için gereklidir. Serbest radikallerle savaşabilen ve yaşlanma sürecini yavaşlatabilen güçlü bir antioksidan görevi görür. Çinko hormon üretimi için de gereklidir, eksikliği kısırlığa neden olabilir.
Çinko Eksikliği ve Belirtileri
Çinko eksikliği, çinko içeren yiyeceklerin yeterince tüketilmediği veya vücudun çinko emilimini etkileyen sindirim bozuklukları olduğunda ortaya çıkar.
En yüksek çinko, et ve deniz ürünleri de dahil olmak üzere hayvansal proteinlerde bulunur. Ayrıca baklagiller ve tahıllarda da bulunur.
Eksikliğinde;
- Kronik Yorgunluk,
- Tuzlu veya Tatlı Yiyeceklere Aşerme,
- Değişen Tat ve Koku, Kilo Alımı veya Kaybı,
- Kısırlık,
- Sindirim sorunları,
- Zayıf Hafıza ve Konsantrasyon,
- Saç Dökülmesi ,
- Cilt Enfeksiyonları,
- Gecikmiş yara iyileşmesi görülebilir.
Çinko Eksikliği Kimler Risk Altındadır?
Veganlar, diyetleri en önemli çinko kaynağı olan hayvansal proteini içermediğinden çinko eksikliği açısından yüksek risk altındadır. Kronik gastrointestinal ve sindirim sorunları olan kişilerde de çinko eksikliği sık görülür. Doğum kontrol hapı kullanan kadınlar çinko eksikliği açısından risk altında olabilir.