Zayıflama

Zayıflama - Lifeplus | Nişantaşı

Zayıflama genel de fazla kilosu olan insanların normal kiloya erişebilmek için gösterdiği çaba olarak tanımlanabilir.

Zayıflama kavramında esas anlaşılması gereken, fazla kiloya sebep olan alışkanlıklar ve beslenme tarzından kurtulup ulaşılan norm kiloyu devam çabası algılanmalı.

Genetik yapı ,beslenme alışkanlıkları,kullanılan bazı ilaçlar ve metabolik kökenli hastalıklar ve hareketsiz yaşam kilo alımına veya kilo fazlalığına neden olabilir.

Sadece hastalıklar kilo sebebi olarak düşünmek yanılgıya neden olabilir.Oysa ki günümüzde değişen beslenme alışkanlıkları aşırı kilo ya, kilo da hastalıklara neden olabilmekte.

Annenizin hamilelik döneminden başlayıp doğumunuzu takip eden yaşantınızın her evresi değerlendirilir,ailesel özellikleriniz varsa hastalıklar dikkate alınarak laboratuvar tetkikleriniz istenir.Sonuçlarının alınması ile program başlar.

Öncelikle kilo alım nedenleri hakkında genel bilgilendirme yapılır.Sonra sizden alınan genel bilgiler doğrultusunda kilo alım nedeninize yönelik beslenme ve egzersiz programı hazırlanır.

Kilo norm değeri için farklı bir takım ölçütler kullanılmakta.Bunlar içerisinde hali hazırda en geçerlisi body mass indeks (BMİ) veya vücut kütle indeksi (VKİ) dir.

Vücut Kitle Endeksi Nasıl Hesaplanır?

Vücut kitle endeksi, vücut ağırlığınızın boy uzunluğunuzun karesine bölünmesi ile elde edilir. Sonuç olarak elde edilen değer yani beden kitle endeksi aşağıdaki aralıklarda değerlendirilir.

Sonuç;

0-18.4: Zayıf

Boya göre ideal kilo da olmadığınızı veya zayıf olduğunuzun göstergesi.Zayıflık, bazı hastalıklar için risk oluşturan ve istenmeyen bir durumdur. Boyunuza uygun ağırlığa erişmeniz için beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmeli yeterli ve dengeli beslenmelisiniz.

18.5-24.9: Normal

Boya göre ideal kilo da olduğunuzu gösterir. Yeterli ve dengeli beslenerek ve düzenli fiziksel aktivite yaparak bu ağırlığınızı korumaya özen göstermelisiniz.

25.0-29.9: Fazla Kilolu

Boya göre kilonuzun fazla olduğunu gösterir. Fazla kilolu olma, gerekli önlemler alınmadığı takdirde pek çok hastalık için risk faktörü olan obeziteye (şişmanlık) neden olur.

30.0-34.9: Şişman

Boya göre kilonuzun fazla olduğunun veya şişman olduğunuzun bir göstergesi. Şişmanlık, kalp-damar hastalıkları, diyabet, hipertansiyon gibi hastalıklar için risk faktörü.

35.0-44.9: Çok Şişman

Boya göre vücut ağırlığınızın fazla olduğunun veya şişman olduğunuzun bir göstergesi. Şişmanlık, kalp-damar hastalıkları,diyabet,hipertansiyon gibi hastalıklar için risk faktörü.Sağlık kuruluşuna başvurarak hekim / diyetisyen kontrolü ile zayıflayarak normal ağırlığa inmeniz sağlığınız açısından önemli.

45.0 ve üstü: Aşırı Şişman

Boya göre vücut ağırlığınızın fazla olduğunun veya şişman olduğunuzun bir göstergesi. Şişmanlık,kalp-damar hastalıkları, diyabet, hipertansiyon gibi hastalıklar için risk faktörü. Sağlık kuruluşuna başvurarak hekim / diyetisyen kontrolünde zayıflayarak normal ağırlığa inmeniz sağlığınız açısından çok önemlidir.